
Lokalt mathantverk sedan 1898
Bilden ovan visar försäljning på Stortorget i Lund omkring förra sekelskiftet med N. Holmgrens Kött- och Korf-Handel till höger i bild. Nils Holmgren och hans fru hade startat verksamheten i ett hus på Stora Tomegatan den 14:e november 1898. De sålde under några år i början av 1900-talet kött och egenproducerade korvar från vagnen på Stortorget. Stortorget var vid denna tid Lunds matmarknad, men Lunds politiker önskade av hygieniska skäl flytta försäljningen härifrån. Det ledde så småningom till att Lunds Saluhall byggdes. Då den invigdes 1909 var den inredd med en större hall samt två mindre hallar för ost och fisk. Den större hallen hade plats för 46 handlare och Holmgrens var redan från början en av dem.
Bild överst: Handel på Stortorget 1907, fotograf Per Bagge
Bild nedan: Holmgrens Charkuteri i Saluhallen, u.å., Hagbloms foto
Längre ner: Porträtt av charkuterimästare Nils Holmgren, u.å., fotograf Per Bagge
och Lennart Ahlfors, butikschef på Holmgrens, fotograferad 1998 av Hagbloms foto



Lennart Ahlfors var Holmgrens ägare under många år från 1960-talet och framåt. Han utvecklade rörelsen med en egentillverkad knackwurst som kom att bli en storsäljare under namnet Lundaknaken. Det hemliga receptet och kryddblandningen togs fram av brodern Leif och charkuteristen Ove Hansson från Marieholm, och knaken är än idag en av Holmgrens viktigaste produkter. Lennart var även djupt engagerad i Handelsföreningen i Lund och var under många år föreningens ordförande.
