Knake

Knake

Knake är en världsberömd lundensisk specialitet. Knake är en Lundakorv som är proteinrik men fettsnål och tillverkas helt utan tillsatta konserveringsmedel.

Holmgrens har tillverkat Knake sedan början av 1900-talet och med nuvarande recept sedan 1960-talet. Namnet kommer dels från den tyska korven Knackwurst och även från det knakande ljudet när man biter i en Knake. På många arbetsplatser i Lundaregionen är det tradition att någon gång i veckan ha Knake-frukost. Sedan 1977 finns det även ett Knakesällskap.

Idag säljs Knake i vår butik i Saluhallen i Lund samt direkt från vår fabrik på Gastelyckan och från ett antal andra utvalda återförsäljare.


Fabriken

Vi har en egen fabrik där vi tillverkar alla våra egna korvar, pastejer och mycket mer. Vi tillverkar både varm- och kallrökta korvar på en bädd av bokspån enligt våra egna välbeprövade recept. Ända sedan 1898 har Holmgrens tillverkat korv och vi är ett av få ställen som fortfarande tillverkar korv för hand och röker korvarna på riktigt utan tillsatta rökaromer. Vi försöker så långt det är möjligt att använda oss av lokala leverantörer och all vår mat tillverkas på riktigt bra råvaror utan konstgjorda tillsatser eller konserveringsmedel.

Fabriken hittar du på Kalkstensvägen 6 i Lund och där säljs korv från kl 6 på morgonen (öppnar kl 5 tisd och fred) till kl 14:15 måndag till fredag.

Urval av vårt hemlagade korvsortiment:

Lunda Knake
Salsiccia (Rökt)
Wienerkorv
Färsk Salsiccia: Fänkål (Gris), Persilja (Gris), 

Vitlök & Rosmarin (Lamm)
Prinskorv
Frukostkorv
Puztawurst
Kranjska
Cabanosse Viltgrillare (säsong)
Chorizo
Käsekrainer
Lammkorv
Thüringer
Bratwurst Bauern
Bratwurst Nürnberger (Sommarsäsong)