Lunda-Knaken – ett hantverk från början till slut sedan 1960-talet

Knake är en världsberömd lundensisk specialitet – en korv som är proteinrik men fettsnål och tillverkas helt utan tillsatta konserveringsmedel. Namnet kommer dels från den tyska korven Knackwurst och även från det knakande ljudet när man biter i en Knake.

Holmgrens har tillverkat Knake sedan början av 1900-talet och med nuvarande recept och hemliga kryddblandning sedan 1960-talet. Knaken blev populär bland byggnadsarbetarna på lasarettet och de tog med sig traditionen att köpa korvarna direkt från fabriken och äta till frukost, vilket ledde till att produktionen ökade kraftigt. Traditionen spreds till industrierna i Lund och Skåne, och det påstås att en ny chef på Åkerlund & Rausing i Lund försökte stoppa korvätandet vid maskinerna. Han fick snabbt dra tillbaka sitt beslut efter hot om strejk. Att äta lundaknake har sedan letat sig in på högtidligare tillfällen som 50-årskalas och avtackningar, samt på universitetsfester som "nattamat". Traditionen på arbetsplatser bjuder att korven äts bäst så färsk som möjligt, helst inte omvärmd och utan andra tillbehör än ett smörgåspapper att hålla den i, möjligen med senap.

Sedan 1972 är knaken varumärkesskyddad och 1977 bildades Knakesällskapet. Vår knake har tilldelats diplom av såväl Gastronomiska akademien och Tidning Gourmet. Idag säljs Knake i vår butik i Saluhallen i Lund samt direkt från vår fabrik på Gastelyckan och från ett antal andra utvalda återförsäljare.

Bilder nedan visar tillverkning av Knaken som fram till 1980 skedde på Bredgatan i centrala Lund. Därefter flyttade vår fabrik ut ur stadskärnan och idag hittar du fabriken med fabriksförsäljning i luckan på Gastelyckan.

Återförsäljare

Hässleholm  Ica Maxi
Hörby  Himlastallet
Landskrona  Haket Mat & Sånt
Löddeköpinge  Lödde IF
Osby  Strandpaviljongen
Simrishamn  Preem
Sjöbo  Björnes kiosk
Staffanstorp  Lions Viking
Trelleborg  Entré-Direkten
Trelleborg  Hos Andrej
Vellinge  Vellinge IF
Ystad  Preem